Evenimente

Expoziţie de cafea

Data:19 Martie - 30 Aprilie 2012
Locul:Muzeul National de Arheologie si Istorie
 
Expoziţie de cafea în cinstea aniversării a 55 de ani a lui Alexandru Stukalov.
În muzeu puteţi vedea colecţia personală de ceşti de cafea a lui Alexandru colectate pe tot parcursul vieţii .
Expoziţia face o incursiune în istoria cafelei, prezentând nu doar modul de preparare a acesteia în diferite ţări, ci şi evoluţia aparatelor de cafea, de la banalele ibrice până la cafetierele şi espresso-urile din ziua de azi.
Istoria cafelei este reflectată prin circa 480 de vase, aparate şi ustensile pentru pregătirea şi servirea acestei licori magice: căni arăbeşti şi turceşti, ceşti produse în Europa, prăjitoare, râşniţe, ibrice, cafetiere (infuzoare, filtre, cafetiere cu vacuum, cu piston şi cu sistem recirculat), espresso-uri, ambalaje de cafea. Cele mai vechi obiecte expuse datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea (un ibric şi o cafetieră cu filtru), iar cele mai noi din 2011.

 
Expoziţia TRANSPARENŢE 
Expoziţia TRANSPARENŢE încadrează 63 opere din colecţia de grafică naţională a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, realizate în perioada anilor 1935-2009.
Operele expuse prezintă diversitatea genurilor, tematicilor, mijloacelor tehnice şi artistice, dar şi varietatea gradărilor tonale, fineţea şi transparenţa, caracteristice acuarelei. Fiecare dintre cei 33 artişti din expoziţie au abordat o atitudine individuală faţă de multiplicitatea posibilităţilor de exprimare a uneia dintre cele mai rafinate tehnici – acuarela.
Diversitatea stilistică a operelor pune în evidenţă evoluţia gândirii artistice a plasticienilor care şi-au elaborat conceptele în funcţie de căutările şi revelaţiile proprii. Printre cele mai timpurii sunt lucrările realizate de artiştii – discipoli ai Şcolii Belle Arte.






Albert Henry Payne a fost un cunoscut gravor, pictor, ilustrator şi editor englez din secolul al XIX-lea. S-a născut la Londra, la 14 decembrie 1812.Activitatea artistică a lui Payne a coincis cu perioada când în Anglia şi în Germania romantismul capătă amploare.
În colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei se păstrează 71 de lucrări semnate de Albert Henry Payne, realizate după originalele unor cunoscuţi maeştri: Rafael, Van Dyck, Peter Paul Rubens, Harmenszoon van Rijn Rembrandt, Ribera Jose, Paolo Veroneze, Isak Hansz van Ostade, David Teniers, ş.a. În lucrările acestora sunt abordate toate genurile artistice: scene de gen, portrete, peisaje, scene religioase şi mitologice. În scenele sale de gen, în care autorul preferă tonul uşor satiric şi o abordare moralizatoare, se impune cel mai mult talentul de gravor al lui Payne (Cârciumă sătească din Niderlanda, Cântăreţ la clavecin, Învăţător de caligrafie, Ghicitoare ş.a.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Imi place sa citesc comentariile voastre!
Sunteti bineveniti cu pareri si opinii!
...sau pur si simplu cu un salut!

Ma gasiti si pe FaceBook - Dia Rai